úterý 9. února 2016

Jáhelník s jablečnou a tvarohovou náplní podle Dee

Krásný den všem! O víkendu jsem pekla jáhelník a měl opravdu úspěch. Kus se spořádal hned po upečení ještě za tepla (to mi asi chutná úplně nejvíc) a zbytek pak k snídaním do práce. Recept je můj vlastní, jako ostatně u všeho co dělám a vymyslela jsem ho za pochodu. Nedokážu se držet žádných receptů, vážení, odměrek, všechno jedu od oka a přidávám a ubírám suroviny prostě dle chuti a nebo dle zkušeností. Alespoň zhruba se ale pokusím sepsat recept :-)
Ještě bych ráda řekla něco o jáhlách. Jáhly jsou přirozeně bezlepkové a v těle působí zásadotvorně. Obsahují mnoho minerálů a vitamínů, vlákniny a dle čínské medicíny jsou tzv. zahřívací potravinou - na zimu tedy naprosto ideální. Pojďme tedy na to.

Na střední zapékací mísu jsem použila:

Korpus:
250 g jáhel (v suchém stavu)
špetka soli
50-100 g sušených brusinek (dala jsem je nabobtnat do vody aby byly šťavnatější)
200 g sušených datlí (1 balení) - vypeckovat a pokrájet na drobné kousky
cukr dle chuti (já dala menší hrnek) / popř. med, stévie...
3 vejce
skořice (já jí miluju a tak padla cca polévková lžíce)

Náplň tvarohová:
1 tvaroh ve vaničce (já dala polotučný, ale použít lze jakýkoliv)
1 lžíce cukru
vanilkový extrakt (popř. pravá vanilka samozřejmě)
1 vejce

Náplň jablečná:
2 velká nastrouhaná jablka

Jáhly nejprve propláchneme v horké vodě (aby nebyly hořké), pak zalijeme vodou a vaříme do změknutí. Já vařila cca 20 minut. Hlídáme aby se nevyvařila voda a na dně se nám nezačaly připalovat. Uvařené jáhly nabydou - tipuji že tak ztrojnásobí objem. Necháme je vychladnout a přidáme špetku soli, brusinky, datle, cukr, skořici a vejce. Vše promícháme a polovinu hmoty dáme do zapékací mísy, kterou jsme vyložily pečícím papírem. Hmotu uhladíme, navrstvíme na ní jablka, na ně tvarohovou náplň a na ni zbytek jáhlové hmoty. Dáme do trouby a pečeme dokud povrch není zlatavý. Já pekla na 180°C asi půl hodiny, protože jáhly jsem měla celkem dost mokré.
Jak už jsem zmínila, mě chutná jáhelník nejvíc ještě teplný, ale i studený je výborný. Co se týče zvoleného ovoce, nebo náplní, fantazii se meze nekladou. Výborný by byl s rozinkami, švestkami a mákem. V létě např. s třešněmi a tvarohem.
Dobrou chuť a dejte vědět, zda už jste jáhelník někdy pekli.


2 komentáře:

  1. tak tohle bych snědla na posezení, jak to dobře už jenom podle těch ingrediencí vypadá. na sladkém ujíždím a tohle je navíc zdraví, takže se to oficiálně "může" :D
    www.plesatazpevacka.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat

Všem moc děkuji za komentáře, velmi si jich vážím. :-)